Loading color scheme

A technikumi képzésről általában

Mi fán terem az a technikum?

Technikum az elnevezése a szakképzés egyik iskolatípusának. Előnye, hogy egyszerre lehet érettségit és szakmát szerezni az elvégzésével.

A technikusképzés 5 éves. A képzés eleje az ágazati alapozó képzésről szól, és két évig tart. Jelenleg 24 ágazat érhető el, iskolánkban ebből összesen 6. Az ugyanabba az ágazatba tartozó szakmák alapozó képzésének tartalma hasonló, a szakmai specifikáció csak a második év után történik. 

A képzés első szakaszát ágazati alapvizsga zárja, amely bizonyítja, hogy a tanuló megfelelően elsajátította a szakma alapjait, így továbbléphet a szakirányú oktatás szakaszába, ahol a speciális szakmai tartalmak megismerése történik.

A technikumban magasabb az ún. közismereti órák (magyar, történelem, matematika stb.) száma a képzésnek ebben a szakaszában, mint a szakképző iskolában, az érettségire történő felkészítés miatt.

A képzés második szakasza már a konkrét szakmára vonatkozó ismeretek átadásáról szól, azaz ennek végére válik valaki vegyész technikussá, vagy szoftverfejlesztővé.

A három kötelező közismereti tárgyból (magyar, matematika, történelem) a 4. év végén tesznek érettségit a diákok, ötödik érettségi tárgyként a technikusi szakképesítés szakmai vizsgája szolgál, melyből az 5. év végén vizsgáznak az idegen nyelvvel együtt. Így a 13. év végi sikeres vizsga után két végzettséget igazoló bizonyítványt kapnak. Kézhez kapják az érettségi bizonyítványt és a technikusi végzettségét igazoló oklevelet. A technikumban megszerzett tudás a szakirányú felsőoktatásba történő továbblépésben nagy előnyt jelent, míg a közismereti tantárgyak esetén ugyanazt a tartalmat tanulják meg a diákok mintha gimnáziumba járnának.

A szakképzés rendszerében a 2020/2021. tanévtől az alábbi ábrán összefoglalt képzési útvonalak járhatók be. Erről az is leolvasható, hogy valamennyi iskolatípus és képzési szint kínál továbblépési lehetőséget, biztosítja a különböző tanulási lehetőségek elérését.

A szakképzésben résztvevő tanulók a tanulmányi eredményeiktől függő mértékű ösztöndíjat kapnak.

Azokat a szakmákat, melyeket az iskolákban tanulni lehet, a Szakmajegyzék tartalmazza. Ezek az úgynevezett alapszakmák, amelyek kizárólag iskolai keretek között tanulhatók. Ez azonban nem jelenti azt, hogy felnőttek ne tanulhatnának új szakmát, hiszen lehetőség van arra, hogy akár rövidített formában szakmát szerezzenek. Az egyes alapszakmákról a Szakmakeresőben több információ olvasható. 

 Az egyes ágazatokban oktatott szakmák listájáról és a képzések tartalmáról, valamint a kimeneti követelményekről az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján lehet olvasni.

Forrás: https://szakmavilag.hu